Et solvarmeanlæg er en supplerende opvarmningskilde der hele året kan opvarme eller forvarme det varme brugsvand. Større anlæg kan også anvendes til forvarmning af centralvarmeanlæg.
Hvordan virker solfangere?
Princippet er ganske enkelt. Energien fra solen opfanges i en solfangerpanel, hvori der er vand. Det opvarmede vand føres gennem rør ind i huset til en varmeveksler eller en spiral i en varmtvandsbeholder med stor volumen, og yderligere anbefales en såkaldt buffertank, så der er tilstrækkelig energi til perioder uden sol. Ved større anlæg føres overskydende energi til radiatorer og/eller gulvvarme. Når varmen er afgivet, ledes solfangerens vand tilbage til solfangeren igen og processen starter forfra. Vandet fra solfangeren cirkulerer i et lukket kredsløb og brugsvandet kommer ikke i kontakt med væsken i solfangeren. Det er udelukkende varmen der overdrages fra det ene kredsløb til et andet. For at undgå at vandet i solfangeren fryser til om vinteren, er der tilsat frostvæske.
Solfangere er et supplement
Du skal dog være opmærksom på at et solvarmeanlæg ikke kan stå som eneste varmeforsyningskilde. Afhængig af størrelsen på solvarmeanlægget, anlægstype og hvor stort et forbrug du har, kan et solvarmeanlæg normalt dække op til ca. 30 pct. af varmeforbruget og ca. 60 pct. af varmtvandsforbruget i en almindelig bolig. Det skyldes en række faktorer, bl.a. at vi hovedsagelig har brug for varme i husene om vinteren, hvor vi også har mindre sol. Solfangere kombineres derfor også ofte med olie-, brænde- eller træpillekedel. Fordelen ved at kombinere solfangere med en hovedkedel er, at du i sommerperioden, ca. 4-5 måneder om året, kan slukke helt for kedlen, og udelukkende udnytte varmeforsyningen fra solvarmeanlægget.
Er solfangere en mulighed for mig?
De afgørende faktorer for om solvarmeanlæg er en mulighed for dig, er størrelsen af dit forbrug til opvarmning og varmt vand. Få et uforpligtende tilbud på installation af solvarme.